Częsty i wczesny kontakt z warzywami zachęci dzieci do ich jedzenia

2 czerwca 2014, 13:27

Chcąc zachęcić dzieci do jedzenia warzyw, lepiej zacząć to robić jeszcze w niemowlęctwie.



Lampka przeciwpróchnicowego czerwonego wina

22 maja 2014, 13:06

Czerwone wino i wyciąg z pestek winogron mogą pomóc zapobiegać próchnicy.


Teleskop Keplera ma nowe zadanie

19 maja 2014, 11:38

Teleskop Keplera przeszedł przegląd Senior Review i tym samym uzyskał zgodę na rozpoczęcie misji K2. Misja K2 uzyskała finansowanie na najbliższe 2 lata. Kepler będzie prowadził w jej ramach obserwacje gromad gwiazd, młodych i starych gwiazd, aktywnych galaktych oraz supernowych - poinformował Charlie Sobeck, zastępca dyrektora projektu.


Lody z viagrą

16 kwietnia 2014, 15:49

Produkując imprezowe lody o smaku viagry, brytyjska firma Lick Me I'm Delicious spełniła ponoć prośbę klienta. Każda, oczywiście niebieska, gałka smakołyku zawiera 25 mg sildenafilu i ma smak szampana.


Niewidzący od urodzenia częściej mają koszmary senne

3 marca 2014, 11:37

Osoby niewidome od urodzenia miewają koszmary senne częściej od widzących i ludzi ociemniałych po 1. r.ż.


Odtworzono oryginalny karmin Renoira

14 lutego 2014, 07:45

Specjaliści z Instytutu Sztuki w Chicago odtworzyli oryginalne czerwienie z obrazu Renoira. Portret pani Valentine Clapisson, żony paryskiego maklera, powstał w 1883 r. Przez 131 lat zdążył wyblaknąć pod wpływem światła.


Kepler powrócił

7 lutego 2014, 09:56

Najbardziej zasłużony łowca planet, Teleskop Keplera, znowu działa. Teleskop zaobserwował pierwszą egzoplanetę od miesięcy. Obiekt wielkości Jowisza został odkryty przez inny teleskop, ale fakt, że zauważył go też Kepler potwierdza, iż wprowadzone przez inżynierów NASA modyfikacje spowodowały, że teleskop urządzenia działa na tyle precyzyjnie, by odnajdować duże planety


Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko

22 listopada 2013, 12:48

Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.


Chleb z większymi porami wydaje się bardziej słony

21 listopada 2013, 10:02

Jak sprawić, by chleb wydawał się przyjemnie słony, dodając mniej soli? Wystarczy zastosować pewien trik - zwiększyć pory w pieczywie.


Dywersyjne chrząkanie

28 października 2013, 10:34

Samce ryb tau (Opsanus tau) nie grzeszą urodą, by zwabić partnerki muszą więc polegać na innych środkach. W sezonie godowym, który trwa od wiosny do początku jesieni, wykorzystują specjalne donośne zawołania, które trwają od 250 do 650 milisekund. Okazuje się jednak, że konkurencja nie śpi i zakłóca przekaz konkurenta krótkim (~100 ms) chrząkaniem.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy